1. Anasayfa
  2. Haberler

Nepal’de kırıma uğrayan uçakları bulmak neden zor ?

Nepal’de kırıma uğrayan uçakları bulmak neden zor ?
0

Nepal’de Pazar sabahı olumsuz hava koşulu sebebiyle kaybolan Twin Otter, akşama kadar olan aramalarda henüz bulunamadı. Nepal kuvvetleri, bulut ve karanlığın aramayı zorlaştırdığını ve mecburi durduklarını belirtti

Ancak, yer ekiplerinin kayıp uçağın hala çalışmakta olan cihazı aracılığıyla coğrafi olarak belirlenen Lete yakınlarındaki bir alana yürüyüş yaptıkları söyleniyor. Ayrıca, çobanlar tarafından çekildiği söylenen ve henüz doğrulanmayan bir fotoğraf da dahil olmak üzere, bir dağ sırtının tepesine yakın yanan bir enkaz gösterdiği anlaşılan raporlar da vardı.

22 kişilik Tara Air DHC-6 uçağı, kötü hava koşullarında Pokhara’dan Jomsom’a uçuyordu. Tukuche yakınlarındaki görgü tanığı, uçağın bulutlar içinde geri döndüğünü gördüğünü söyledi.

Twin Otter uçağı, Ghorepani Geçidi’ni geçtikten sonra Jomsom hava trafik kontrolü ile temasını kaybetti. Uçakta 3 mürettebat, 4 Hintli ve 2 Alman olmak üzere 13 Nepalli bulunuyor.

Nepal’in zayıf hava güvenliği sicili hakkında endişeler dile getirilmişti, ancak 2016’dan bu yana iç hat uçuşlarında büyük bir aksilik yaşanmadı.

Pokhara Jomsom hava yolu yanıltıcıdır çünkü uçak Annapurna ve Dhaulagiri arasındaki dünyanın en derin geçidinden geçer, sağlam rüzgarlara ve bulutlara sahiptir. Bu rotada, çoğunlukla kötü hava koşullarında arazide görerek uçuş nedeniyle birkaç ölümcül kaza meydana geldi.

Nepal’deki çoğu hava kazası muson mevsiminde, yönünü şaşırmış pilotların bulutların gizlediği dağlara uçtuğu sırada meydana geliyor. Arazi, kayıp uçakların enkazını bulmayı da zorlaştırıyor ve bu, kötü hava olduğunda daha da kötüleşiyor.

Örneğin 2002’de kaybolan bir uçak asla bulunamadı. Makalu Ana Kampından Lukla’ya giden dağcılık seferi rehberlerini taşıyan helikopter, neredeyse tam 20 yıl önce 31 Mayıs 2002’de kayboldu.

Asya Hava Yolları’na ait Mi-17 helikopteri, muson mevsiminde engebeli arazide haftalarca süren hava ve kara aramalarında bir Rus pilot dahil olmak üzere 8 dağcılık rehberi ve iki mürettebatı taşıyarak bulunamayınca av durduruldu.

Makalu Barun Milli Parkı’ndaki bir ornitolojik keşif gezisinin üyeleri, uçağın Arun Vadisi’nin uzak bir kısmı üzerinde döndüğünü duymuştu. Helikopterin bir dağa çarptığı ve çarpmanın başlattığı çığa gömüldüğü düşünülüyor.

Himalaya üzerinde uçmak arazi ve hava koşulları nedeniyle zorlu olduğundan, aynı faktörler arama kurtarmayı da zorlaştırıyor. Ağustos 1962’de, bir Royal Nepal Airlines DC-3, Katmandu’dan Delhi’ye giden bir uçuşta rotasından saptı ve düştü ve dört mürettebatı ve Nepal’in Hindistan büyükelçisi de dahil olmak üzere altı yolcuyu hayatını kaybetti.

Uçak sadece on gün sonra bir Hint Hava Kuvvetleri uçağı tarafından Dhorpatan’daki uzak bir dağda bulundu. Bölgeye gönderilen Pilatus Porter kurtarma uçağı da düştü.

Thai International Airbus 310, Temmuz 1992’de Bangkok’tan Katmandu’ya giden bir uçuşta kaybolduğunda , muson sırasında rotasından tamamen çıktığı ve Katmandu’nun 20 km kuzeyindeki Langtang Ulusal Parkı’na düştüğü için dört gün boyunca yeri tespit edilemedi. 113 ölümle, bu Nepal’in havacılık tarihindeki en kötü ikinci felaketti.

[via Nepalitimes]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir