1. Anasayfa
  2. Best of HSM

Pandemide Personel Çıkaran Şirketler Şimdi Çok Sıkıntı Yaşıyor ~ Qatar Airways

Pandemide Personel Çıkaran Şirketler Şimdi Çok Sıkıntı Yaşıyor ~ Qatar Airways
0

Katar devlet havayolu Qatar Airways’in CEO’su Al Baker, Forbes Dergisi’ne röportaj verdi. Baker, röportajda pandemi sonrası hedefleri ve pandemi sonrası yeni seyahat dönemindeki fırsatlara ilişkin yorumlar yaptı.

1) Pandemi Sonrası Yaşanılan En Büyük Zorluk Neydi ?

Neredeyse sıfırdan yeniden başladık. Personel çıkarmadık ancak çoğu uçağımızı bu dönemde yere indirmek zorunda kaldık. Personel çıkarmama politikamız bize pandemi sonrası hızlıca yükselmemizi sağladı. Pandemi sırasında ülkelerine geri dönmek zorunda kalan yolcular ilk kez Qatar Airways tanıştı. Bizler sınırlı da olsa uçuşlar yapmaya devam ettik ve bu yolcular, kendi ülkesindeki havayolu şirketlerinin operasyonları yavaşlatmasıyla Ortadoğu’da başka bir havayolu daha olduğunu öğrendiler (Emirates’ten kastediliyor). Pandemi döneminde iki yıl boyunca en fazla uluslararası yolcu taşıyan havayolu şirketi olduk. Ayrıca kargo uçuşlarında da büyüme kaydettik ve bölgenin en büyük kargo havayolu şirketi konumuna ulaştık.

Pandeminin yavaşlatmasıyla birlikte sektör toparlanmaya çalıştı ancak personel yetersizliği nedeniyle havayolu şirketleri beklentilerin altında kaldı. Uçak üreticileri de bu dönemde personel çıkardığı için, teslimatlar gecikmeye devam ediyor.

2) Qatar Airways Ağı Son Dönemde Nasıl Değişti ?

Pandemi döneminde bizler de bazı hatları kapatmak zorunda kaldık ancak hızlıca yeniden büyümeye odaklandık. Kapattığımız hatları açarken, bir taraftan da yeni hatlar açmaya devam ediyoruz. Fransa’da Lyon ve Toulouse, Türkiye’de Trabzon, Güney Sudan’da Juba ve Bangladeş’te Chittagong, yeni uçuş destinasyonlarımız oldu.

3) Qatar Airways’in Boeing B737 MAX’a Yönelik Stratejisi Nedir ?

Boeing B737 MAX’ler mevcut rotalarda frekans artışına olanak sağlayacak. Uçak teslimatlarının gecikmesiyle eldeki Airbus uçakları da tutmaya devam edeceğiz.

4) Başka Havayolu Şirketlerinden Uçak Kiralama Yapacak Mısınız ?

Şu an için bir planlamamız yok. (Qatar Airways, geçtiğimiz dönemlerde Oman Air, British Airways, Cathay Pacific gibi şirketlerden uçak kiralamıştı.)

5) Airbus A380’lere Yönelik Stratejiniz Nedir ?

Airbus ile yaşadığımız anlaşmazlıklar ve diğer teslimatların gecikmesiyle birlikte filodan çıkardığımız A380’leri yeniden uçurmaya başladık. Umutsuz uçaklar ancak hizmete sokmak zorunda kaldık. 10 uçaktan 8’i hizmete girdi. B777X ve A350-1000 siparişleri gelene kadar hizmette kalacaklar. Müşteriler için harika bir uçak.

6) First Class, Katar’ın Bir Parçası Olmaya Devam Edecek Mi ?

First Class’lar için şu an bir planlama yapılmadı. Gelecek yıl dar gövde uçaklarda kullanılmak üzere bir ürün geliştiriyoruz. Ayrıca yeni uçaklarda kullanılmak üzere Q-Suit 2 adını verdiğimiz bir projede üretiliyor. Business Class’ta seyahat edecek yolcular için bir devrim olacak. Bu tasarım sadece yalnızca geniş gövdeli uçaklarda kullanılacak.

Yeni tasarımlar Airbus A350-1000 ve B777X’lerde kullanılacak. B787’nin tasarımı bu tasarımı kullanmamıza izin vermiyor.

7) American Airlines İle İşbirliğiniz Nasıl Gidiyor ?

Kapasitemiz çok üstündeki destinasyonlara yolcu taşımak için çok iyi bir ortaklık kurduk. Üç yıl önce birbirimiz ile savaşan bir havayolu iken şimdi ise iyi bir ortaklık yapıyoruz.

8) OneWorld İçin En Büyük Zorluk Nedir ?

OneWorld için en büyük zorluk agresif olamamak. Bu konuda çalışmalar sürüyor, ittifak içinde çok büyük havayolu şirketleri var. Oman Air ve Royal Air Maroc, ittifaka katıldı ve yeni üyeler bulmaya çalışıyoruz.

Kanada ve Avustralya’da Yaptığınız Ortak Uçuş Anlaşmalarına Ne Oldu ?

Air Canada tarafından engelleniyoruz. Onları Doha’ya uçmaya ikna ettik ve bu onlar için iyi bir sonuç. Bölgedeki trafiği kazanmak için yeni ortaklara arayacağız. Kanadalı yetkililer trafik haklarını adil dağıtmıyor. Pandemi döneminde Kanada’ya uçan tek havayolu olmuştuk. Mahsur kalan yüzbinlerce Kanadalıyı taşıdık ancak şimdi onlar bizi reddediyor. Ayrıca Afganistan’da insanları geri getirmek için oradaydık. Biz iyi günde de kötü günde de onların yanında olduk.

Aynı şekilde Avustralya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi ve en büyük yabancı havayolu ortağı iki yıl boyunca uçuşlarını durdurdu. Qatar Airways olarak büyük kayıplara rağmen uçuşlarımızı sürdürdük ve Avustralya’yı dünyaya bağlamaya devam ettik. Ancak yetkililer bu konularda gerekli hassasiyeti göstermedi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir