THY’nin İstanbul – Miami Uçağı Lavabo Arızası Sebebiyle Geri Döndü
Türk Hava Yolları’nın TK77 İstabul – Miami uçağı teknik arıza sebebiyle İstanbul’a geri dönüş yaptı.
Kalkıştan kısa süre sonra TC-LJK tescilli Boeing 777 tipi uçağın lavabolarında yer alan vakum sisteminin çalışmadığı farkedildi. Durum üzerine İstanbul’a dönüş kararı alındı. Yolcu mağduriyetinin önlenmesi adına iniş sonrasında yolcular için bir başka uçak(TC-LJE) organize edildi ve yolcular su an uçakta kalkış için bekliyor.
◾️Peki bu pencerede gözüken şey nedir?
Yakıt boşaltımı (Fuel dumping – Fuel jettison) bir uçakta bulunan fazla yakıtın, uçağın ağırlığını düşürmek amacıyla belirli prosedürler dahilinde atılması işlemidir. Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta “yakıt boşaltım sistemi” bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişte yangın riski veya uçağın yapısal hasar görmesi gibi durumların önüne geçilir. Acil bir durumda(örneğin uçak içi yangın) mevcut ağırlıkla iniş yapılır.
◾️Bu sistem her uçakta bulunmamaktadır. Hatırlanacağı üzere 13 Ekim 2017’de Atatürk Havalimanı’ndan kalkan THY’nin TK35 İstanbul-Montreal TC-JOA tescilli Airbus A330 tipi uçağı Marmara Denizi üzerinde 7 saat tur atmıştı, çünkü bu uçakta bu sistem yer almıyordu.
◾️Peki mevcut ağırlıkla inilse ne olur? Bir örnek vermek gerekirse;
2010 yılında Qantas havayollarına ait bir Airbus A380, Endonezya üzerindeyken, motordaki bir patlama sonucu ve sonrasında meydana gelen yakıt boşaltım sistemin arızası nedeniyle, maksimum iniş ağırlığının (386 ton) 50 ton fazlası ile indi. Daha sonra uçak, 135 milyon $ harcanarak 18 ay sonrasında yeniden uçuşa başladı.
Yakıt Atma İşlemi & Çevre Etkisi
Yakıt atma işlemi, çevresel etkiler göz önüne alınarak dikkatlice planlanır. Jettisoned (atılan) yakıtın yere düşmesi durumunda, su kaynaklarına, toprağa veya diğer çevresel unsurlara zarar verebileceği göz önünde bulundurulur. Havacılık düzenlemeleri, pilotlara bu tür durumları nasıl ele alacaklarını belirten talimatlar sağlar.
Bu nedenle, genel olarak, yakıt atma işlemi çevreye zarar verme potansiyeli taşıyabilir, ancak uygun prosedürler ve güvenlik önlemleri ile bu risk minimize edilmeye çalışılır.