Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet T. Nane gündeme ilişkin ve şirket ile ilgili soruları Burak Özdemir moderatörlüğünde HavaSosyalMedya canlı yayınında cevapladı.
1. Pegasus Havayolları’nda kokpit, yer hizmetleri ve kabinde alımlar, maaşlarda kesinti veyahut işten çıkarma olacak mıdır?
• Bizler mart ayında enflasyona bağlı olarak zam yaptık ardından ise primleri yatırdık. Biz kriz başladı 2019 yılındaki parayı vermeyelim diye bir şey söz konusu değil. Biz edinimlerimizi yerine getirmekle hükümlüyüz ve bunu da dürüstlük ile yapıyoruz. Bu nedenle kısa ödeneğine başvurduğumuz için ve bu krizin geçici olduğunu bildiğimiz için de ekip arkadaşlarımızı kaybetmemeye çalışıyoruz. Çok değerli ekip arkadaşlarımız var ve bu ödenek olduğu sürece de işten çıkarma olmayacak.
• Bu kriz sürecinde ise alım olmayacak. Bir uçak ortalama 100 kişiye istihdam sağlıyor. Bu gözden bakacak olursak ise bizler bu sene 1500 kişilik istihdam sağlayacaktık fakat krizden dolayı uçaklar uçmayınca da bu istihdamı durdurma kararı aldık. Birinci önceliğimiz çalışan arkadaşlarımızı korumak olacaktık.
2. Kriz öncesi Pegasus çok iyi bir kar elde etti. Bu başarının en büyük etkeni nelerdir ?
• Bunun açıklamak çok basit. Ekip ruhu, misafirlerimizi iyi anlamak ve misafirin istediği hizmetleri ekip olarak hızlı vermek olarak söyleyebiliriz. Ekip olarak bir işi yaparsak bu başarıyı yakalıyoruz.
3. Pegasus Havayolları’nın en karlı hatları nelerdir?
• Kar kavramı göreceli bir kavram. Sezonluk olarak bakarsak tatil yörelerini sayabiliriz. Aynı şekilde yurt dışında Almanya uçuşları yüksek doluluk ile gerçekleşiyor. Bizler Nürnberg’e yaz sezonu günlük 22, Köln’e 26 sefer yapıyoruz. Bu uçuşlar sadece İstanbul çıkışlı değil Anadolu’nun çeşitli yerlerinden yapılmakta. Dönem dönem değişiklik gösterebilir. En karlı günler Cuma ve Pazar günleri, en az kar ise Salı ve Çarşamba günü olmaktadır.
4. Pegasus Havayolları Boeing’ten Airbus’a yöneldi. Airbus’ın tercih etmenizde bir etken var mıdır?
• 2012 yılında şirket 100 uçaklık Airbus siparişi verdi ve ilk uçağını da 2016 yılında aldı. Son teslimat 2024 yılında olacak. Kriz boyunca da teslimler sürüyor. Airbus’ta motor seçimi çok önemli oldu. %25’e kadar tasarruflu ve çevreye duyarlı bir motor. Toplam giderimizin %40’ı yakıt giderleri oluşturmakta ve %15-17 tasarruf çok iyi. Ayrıca sürdürülebilir kalkınma ve çevre duyarlılığa da önemli bir karar oldu. Ayrıca Airbus’ın uygun teklifi de uygun oldu. 2012 yılında verilen sipariş o dönemde tek kalemde verilen en büyük sipariş olmuştu.
5. Pegasus Havayolları uçuş planlaması nasıl olacaktır?
• SHGM bize yarın uçuşlara başlayın dese bizler hazırız. Biz planlamasını yaptık. Bizim ön görümüz önce iç hatların daha sonra da dış hatların başlayacağı yönünde. Bilim kurulunun vereceği karara göre bazı hatların açılması söz konusu olacak. Bizler haziran temmuz ve ağustos ayları için hazırlığımızı yaptık. O listeye göre de uçuşlar başlayacak. Bilim kurulunun alacağı karar burada önemli. Ayrıca yerde kalan süre boyunca da pilotların eğitimini sürdürüyoruz. Uçakların bakımı da 3 vardiya şeklinde devam ediyor. Biz yarına hazır şekilde ön hazırlığımızı yaptık.
6. Pegasus Havayolları’nın bu virüsün devam edeceği süreçteki adımları nelerdir?
• SHGM tarafından hem terminal işletmelerine hem de havayollarına taslak yönetmelik gönderdiler. Bizlerde yönetmelik için görüşlerimizi bildirdik ve bir iki hafta içerisinde yürürlüğe girecektir. Bizler tüm güvenlik önlemlerimizi alacağız. Personelimizin giyeceği tulumlara kadar tüm önlemler ile hizmet vermeye devam edecektir.
• Yolcularda ise ateş ölçümleri, maske zorunluluğu gibi önlemler alınacaktır. Uçaklardaki hava HEPA filtreleri ile temizlenmektedir. Ameliyat ortamı yaratılarak güvenli bir uçuş sağlanmak amacındayız. Uçak içerisinde 1.5-2 metrelik sosyal mesafe demek 3’lü koltuklarda birer kişi ve çapraz oturtturmak gerekli demek. Uçak içerisi zaten hijyenik bir ortam. Bireysel hijyen de uçak içerisinde olduğu sürece orta koltuğun boş bırakılması sadece psikolojik önlem olur. İkram konusu ise sadece paketli yiyecek-içeceklerden oluşacaktır. Bu zincir ile yolcularımız güvenli bir şekilde yolculuk edebilecekler.
7. Fiyat politikaları nasıl olacaktır? Kriz sonrası şirketler tabiri caiz ise bunun acısını çıkaracak mı?
• Yurt içinde tavan fiyat uygulaması mevcut. Bizim kafaya göre fiyat vermemiz mümkün değil. Pegasus olarak bizler promosyon ve kampanyalarımıza devam edeceğiz. Amacımız ise yolcuların önceden bilet alması sağlayarak uçaklarımızı önceden doldurmak. Önceden ne yapıyorsak bugünde aynısını yapacağız.
8. Pegasus Havayolları’nın 2020 planlamasında farklı bir noktalar var mıydı?
• Daha önceden Manchester destinasyonumuzu açmıştık. Bu sene ise Karaçi/Pakistan iznini aldık. Bizler Manchester ile Karaçi’yi birbirine bağlamak gayesinde idik. Yolcu sayısının fazla olduğu bir nokta. SHGM kararı ile bu noktaya uçma gayesi içinde olacağız. Arz-talep oranına bakarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.
9. Pegasus’un çapraz uçuşları mevcut. Çapraz uçuşlarda karlılık nasıl? Talep var mıdır?
• Pegasus’un Anadolu’nun çeşitli noktalarından uçuşlar mevcut. Bizler low cost bir havayoluyuz. Bizler çalışmaları tamamlayıp daha sonra ise slot iznimizi aldıktan sonra çok hızlı bir şekilde uçuşlara başlayabiliyoruz. En önemli durum ise talebin olması. Ona göre de raporlarımızı tamamlayıp uçuşlara başlayabiliyoruz.
10. Pegasus, bu kriz sürecinde kargo talebine yanıt vermek için kargo uçuşları düzenliyor mu?
• Geçtiğimiz hafta İstanbul’dan Dubai ve Moskova’ya uçuşlar geçekleştirdik. Kabinin zarar görmemesi için koltuk üzerlerine koruyucu malzeme geçirerek kargolarımızı yükledik. Kargo uçuşunda ise güvenlik önlemlerini alıyoruz. Kargoların üzerine ağlar geçirilmektedir.
11. Bilet iade kararı hakkında fikrinizi merak ediyoruz.
• Bizler kararname kararı öncesine kadar bizim iptalimiz var ise biletler iptal edildi, açığa alındı ya da puan isteyenlere bol bol puan verildi. Kriz boyunca şirketler bu iadelerin nakdini sağlayamazlar. Bizim özelimize baktığımızda iki aylık süreçte 6 milyon yolcunun biletini iptal edemeyiz. Bu büyük bir meblağ ve hiçbir şirketin bu büyük miktarlarda nakit gücü yetemez.
• İadeler uçuşlar başladıktan iki ay sonra gerçekleşecek. Çünkü şu süreçte şirketin sabit bir geliri yok fakat sabit bir gideri var. 2 ay sonra verilmesinin en büyük nedeni ise sabit gelir giderin ayarlanabilecek olmasıdır.
12. Bilet açığa almak tam nedir? Yolcularda bu konuda bir karmaşıklık mevcut. Biraz açıklayabilir misiniz?
• Örneğin İstanbul-İzmir biletiniz var bileti 500 liraya aldınız. Bileti açığa aldırmak istediniz. Sizler biletin ücretini açığa almış oluyorsunuz. Uçuş yapacağınız tarihte biletin miktarı artmış olabilir. Yolcu o farkı vermek durumundadır. Uçak biletlerine dinamik fiyatlandırma mevcut. Ne kadar doluluk oranı var ise fiyat ona göre artış göstermekte. Fiyat farkını bu nedenle yolcu ödemek durumundadır.
13. Sabiha Gökçen’de yapılması planlanan Pegasus Teknik hangarında son durum nedir?
• Mimari çalışmalar devam ediyor. Uçuşlar başlayınca da ihaleyi yapacağız. Türkiye’deki teknik bakım merkezlerinde bir yoğunluk mevcut. Özellikle de yıllık bakımlar için biz uçaklarımızı Belgrad, Bükreş gibi meydanlara gönderiyoruz ve yurt dışına döviz akışı oluyor. Hem bu döviz akışını ülkede tutmak hem de istihdamı arttırmak için kendi hangarımızı kuruyoruz.
14. Konya’dan yaz sezonu günlük 3 sefer Kopenhag’a uçuş yapıyorsunuz. İlginç bir sefer. Özelliği nedir?
• Konya’lı olup Kopenhag’da yaşayıp çalışan çok Türk işçi var. Bu nedenle de uçuşlarımızı ona göre planlamamız yapılıyor. Anadolu’dan yurt dışına çeşitli destinasyonumuz mevcut.
15. Sizce uçuşlar eski günlerine ne zaman dönecektir?
• Bizler yolculuğu 5 kategoriye ayırıyoruz. Keyif ve turizm için uçuşlar, sağlık için uçuşlar, iş için uçuşlar, öğrenci için uçuşlar ve etnik uçuşlar. Önümüzdeki dönemde iş için uçuşlarda azalış, keyif olan uçuşlarda artış olması bekleniyor. Bizler 1 yıl sonrası için normalleşme bekliyoruz.