Bir yıl kadar önce Diyarbakır Havalimanı’nı kanalizasyon suyu basmıştı, durumun farkedilmesi üzerine ilgili yetkililer tarafından kirli sular terminal binasına ve yolcu tarafına ulaşmadan müdahele edilmişti.
Bunun yaşanma sebebi ise havalimanının genişletilme inşaatı safhasında yeni terminal binası ile kanalizasyon çukuru arasında yanlış hesaplamaların yapılması sonucu kot farkının oluşması. Skandal ise bu değil.
Bu kot farkı sebebiyle bu tür kanalizasyon taşmalarının olmaması için limanda ilgili bölgelere çok güçlü pompalar yerleştirilmek zorunda kalındı. Skandalsa burada başlıyor.
İddialara göre mekanik işlerden sorumlu olan müdür(kazan dairesi, fancoil sistemi, su ve elektrik tesisatlarını kontrol eden havalimanındaki yetkili kamu personeli) bu süreçte bu pompaların bakımı için yetkili firmalardan teklifler aldı ve işi vermek istediği şirkete de gelen en düşük fiyatı söyleyip bir tık altı fiyatı teklif etmesini istedi. Ardından da en düşük fiyatı veren yani kendi istediği şirketle anlaşma sağlandı.
“E ne var bunda? En ucuza iş hallediliyor” diyenler;
İddialara göre bu bakım sadece kağıt üzerinde alınan bir işti. Yetkili servis sonrasında bakım yaptığına dair kuruma belge verip imzasını kaşesini bastı ancak bir bakım gerçekleştirilmedi. Yapılması gereken olağan bakımı ise havalimanının personelleri yani devletin maaş verdiği normal kamu personelleri yaptı.
Yine iddialara göre bu bakım tekliflerini alan kişi siyasi bağlantılar ve mobingler sayesinde bu süreci sorun yaşamadan devam ettirdi.
Sormak istiyoruz.
Bu iddialar doğru mudur? 20 yıldan uzun süredir görevde olan Diyarbakır Havalimanı müdürünün, müdür yardımcısının veya üst yönetimin bu iddialardan haberi var mıdır? Bir yaptırım uygulanmış mıdır? Kanalizasyon sularının alanı basmasının sebebi bakımların düzgün yapılmaması mıdır? Isınma / soğutma sistemlerinde yaşanan patlamanın bu konu ile ilgisi var mıdır?
Umarız bu iddialar doğru değildir. İlgili mercilerin gerekli aksiyonları almasını ve bu iddiaları araştırmasını umuyoruz.