HavaSosyalMedya ekibi olarak öncelikle sizlere sağlık dolu bir yıl geçirmenizi temenni ediyoruz. Mutlu senelere :)
2022 yılı pandeminin son yılı olarak tahmin ediliyor ve havacılık sektörü bu yıldan itibaren yavaş yavaş toparlanacagi konuşuluyordu. Ancak bazı ülkeler için bu tahminler tutmadı. Avrupa kıtası için konuşursak, Türkiye başta olmak üzere Yunanistan, Arnavutluk, İspanya gibi yaz sezonunun yoğun geçtiği ülkelerde pandemi öncesi dönemler yakalanmıştı.
Türkiye’nin jeopolitik konumu, geçtiğimiz yıllara nazaran daha güvenli ülke olması, nispeten daha ucuz tatil maliyeti nedeniyle Avrupalı turistleri yeniden kendine çekmeyi başarmıştı. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle her iki ülkeden de sınırlı turist gelmesine rağmen diğer ülkelerle bu açıklık kapatılmaya çalışıldı.
Yaz sezonunda İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun, Antalya ise en yoğun 6-7. havalimanı olmayı başardı. Türk Hava Yolları, Avrupa’da en fazla uçuş yapan 3. , Pegasus Havayolları ise ortalama 10-12. havayolu şirketi olmayı başardı. Talebin beklenenden yüksek seyretmesi nedeniyle de havayolu şirketleri yeni hatlar açtı. Pandemi sonu olduğu halde Türk hava yolu şirketleri uçaklarını tamamen kullanmayı başardı.
THY, BU YIL KAÇ DESTİNASYON AÇTI?
Türk Hava Yolları, Dünya’da en fazla ülkeye uçan havayolu şirketi olarak biliniyor. Destinasyon sayısı bakımından ise ABD’li ve Çinli şirketler başı çekiyor. Zira bu ülkelerin yüzölçümü bakımından büyük olmaları ve iç hat yolcu talebi bu ülkeleri destinasyon bakımından ilk sıraya çıkarıyor.
Havayolu 101 editörü Abdullah Bey’in verdiği bilgilere göre, Türk Havayolları 2006 yılından 2020 yılına kadar ağına yeni destinasyonlar eklemeyi başardı. 2020 yılında pandemi nedeniyle yeni destinasyonlar eklenememiş, 2021 yılında ise 9 yeni destinasyona uçuş başlatılmıştı.
THY, 2022 yılında 8 yeni uçuş noktasına hizmet vermeyi başardı. Türk Hava Yolları,
1) CEBU/ FİLİPİNLER
2022 yılında ilk olarak Filipinler’in Cebu kentine uçuşlara başlamıştı. İlk uçuş 3 Ocak tarihinde A350 tipi uçakla icra edilmiş, THY için Cebu’da tören düzenlenmişti.
2) BERGAMO/ İTALYA
Türk Hava Yolları markası AnadoluJet, 16 Mayıs itibariyle Sabiha Gökçen – Bergamo uçuşlarına başlamıştı. Uçuşlar halı hazırda B737 uçakları ile icra ediliyor.
3) SEATTLE/ ABD
Türk Hava Yolları, 27 Mayıs itibariyle ABD’deki 12. noktası olan İstanbul – Seattle uçuşlarına başlamıştı. Haftalık 3 frekans olarak başlayan uçuşlar şu anda haftalık 4 frekans olarak icra ediliyor. 2023 yılında ise bu uçuşların günlük olarak yapılması bekleniyor.
4) JUBA/ GÜNEY SUDAN
THY, 2022 yılında da Afrika ağını genişletmeye devam etmiş ve 1 Haziran itibariyle Dünya’da resmi olarak tanınan son ülke olan Güney Sudan’a tarifeli uçuşlara başlamıştı.
5) BUHARA/ ÖZBEKİSTAN
Türk Hava Yolları, pandemi öncesine kadar Özbekistan’da Taşkent ve Semerkand olmak üzere iki noktaya sefer düzenliyordu. Havayolu şirketi 2021 yılında Fergana ve Ürgenç, 7 Haziran 2022 tarihinde ise Buhara uçuşlarına başladı. THY’nin Özbekistan’da uçtuğu nokta sayısı böylece 5’e yükseldi.
6) TİVAT/ KARADAĞ
Türk Hava Yolları, Avrupa kıtasında da genişlemeyi sürdürmüş ve 11 Haziran tarihinde Karadağ’ın TİVAT şehrine tarifeli uçuşlara başlamıştı.
7) KERKÜK/ IRAK
THY; Kuzey Irak’ta Erbil ve Süleymaniye kentlerinin ardından Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük şehrini de uçuş ağına eklemeyi başardı. İlk uçuş 27 Ekim’de yapıldı.
8) TÜRKMENBAŞI/ TÜRKMENİSTAN
THY, 2022 yılında da Orta Asya varlığını güçlendirmeye devam etmiş ve Türkmenistan’ïn Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentine tarifeli uçuşlara başlamıştı. Türkmenbaşı, THY’nin 2022 yılında açtığı son destinasyon olarak kayıtlara geçti.
İÇ HATLARDA İSE 2 YENİ NOKTA
Bayrak taşıyıcı havayolu iç hatlarda ise Rize- Artvin ve Tokat uçuşlarına başladı.
Türk Hava Yolları, 2023 yılında ise Polonya’nın Katoviçe, İtalya’nın Palermo, ABD’nin Denver ve Detroit kentlerine tarifeli uçuşlar düzenlemeyi planlıyor. Şirket ayrıca Singapur/ Cakarta aktarmalı olarak Avustralya’ya da uçmayı planlıyor. Ancak bu uçuş sadece kağıt üzerinde. İç hatlarda ise Yozgat ve Bayburt uçuşlarının yapılması bekleniyor.
Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik konum, dövize bağlı olarak yurt dışından gelen talep, havayolu şirketlerinin kâr payını yükseltti. 2023 yılında havacılık sektörünün bu yılın üstüne koyması bekleniyor.