Şu anda özellikle Avrupa bölgesinde uçuşlarda problemler mevcut. Halk, uçmak konusunda gergin hissedebiliyor.
Son birkaç ayda uçuşlarını iptal eden global havayollarının listesi, bir boarding tablosu gibi görünüyor. Delta, Lufthansa, British Airways, Southwest, Easyjet, Alaska ve JetBlue, yüzlerce uçuşun iptal edildiği büyük havayollarının arasında yer alıyor. Böylelikle meydanlarda uzun kuyruklar, işlemeyen bagaj hataları, uzun aktarma süreleri ve tabi ki yorgunluklar oluştu
Şikayet için müşteri hizmetlerini arayan yolculardan bazıları saatlerce bekletildi. Pek tabi, kötü hava koşulundan, Ukrayna konusuna kadar uzun bir neden listesi var fakat ana neden, işgücü azlığı olarak görünüyor.
Insider, iki havacılık danışmanı ve bir sendika yöneticisi ile sektörü konuştu
JLS Consulting’den John Strickland’e göre bazıları, ya pandemi sırasında daha fazla işgücünü elinde tutabildikleri ya da hükümetlerinden daha uzun destek paketleri aldıkları için hiç sıkıntı çekmiyor .
Yolcular için son derece rahatsız edici olsa da, iptaller küresel olarak uçuşların küçük bir bölümünü temsil ediyor, dedi. Pandemi mevcut arz azlığını şiddetlendirdi ve işgücü piyasasını değiştirdi. Birçok sektör gibi, personel sıkıntısı pandemi öncesinde uzun süredir devam eden bir sorundu ancak havayolları binlerce işçiyi izne çıkarmak veya işten çıkarmak zorunda kaldığından, pandemi durumu daha da kötüleştirdi. Oxford Economics, pandemi öncesi ele alındığında, 2.3 milyon çalışanın havacılıktan ayrıldığını belirtiyor.
Alton’dan Umang Gupta, “Artık COVID’den çıktığımız ve talep bazlı hızlı iyileşme belirtileri gösteriliyor. Fakat baktığımızda daha az pilot sayısı olduğunu ve aynı miktarda uçuşları olduğunu görüyoruz. Uçuş sayısı ile pilot sayısı dengesiz” dedi.
Gupta, pandemi sırasında pilotlara gönüllü çıkışlar sunan havayollarının, durumu daha da kötüleştirdiğini de sözlerine ekledi.
“Buna, bazı havacılık şirketlerinin, işçiler daha yüksek ücret talep ettiğini ve sıkışık bir pandemi sonrası işgücü piyasasını da ekleyin.” diyerek ekledi
Gupta, “Artık insanların daha önce teklif edilen maaş seviyelerinde işi almaya hazır olmadığını görüyorsunuz, bu yüzden aynı insanları elde etmek için daha fazla ödeme yapmak zorundalar.” Dedi.
Belki de bunun en iyi örneği, Londra’nın Heathrow havalimanında devam eden hatta daha da şiddet arttıran bir savaş. Yüzlerce işçinin grevle tehdit etmesi de yanında ek oldu. Sendika patronları, planlanan grevin ödeme sorunlarından kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise yüzde 8’lik bir maaş artışı kararlaştırıldı.
Hava trafik kontrolörlerini, lisanslı teknik mühendisleri ve hava trafik sistemlerini temsil eden Prospect sendikasının genel sekreteri Mike Clancy, genel olarak sektör yöneticilerinin “Geri dönmelerine izin verdikleri insanların hazırlıkları konusunda fazla iyimser olduklarını” söyledi.
Clancy, Insider’a “Şu anda, bir havalimanı ortamında çalışıyorsanız, normalden daha streslidir. Çünkü seyahat eden yolcu mutlu değil” dedi.
Belirsizlik, yöneticilere yeterince plan yapmasına izin vermedi
Havayolu yöneticileri, personel eksikliğini gidermek için yeterince hızlı hareket etmemekle ve hizmet edemeyeceklerini bildikleri uçuşlar için iyimser bir şekilde aşırı satış yapmakla suçlanıyorlar. Bu kadar uçuşu satarken problem yok fakat iş sahaya geldiğinde gerçekler ortaya çıkıyor.
Havayolları için hat planlamasında çalışan Strickland, iki yıllık belirsizlik, ortaya çıkan pandemi varyantları ve sürekli değişen seyahat kısıtlamaları arasında karışmış durumnda. Havayollarının normal planlama döngüleri kesintiye uğradı. Bu nedenle de yeterince plan yapamadık.
Sektörün gördüğü çok sayıda iptal, kapasiteyi azaltma ve operasyonları iyileştirmek gerektiği konusunda büyük bir gösterge.
Ne kadar sürecek?
Kimse ne kadar süreceğini bilmiyor
ABD’ye gelen uluslararası yolcuların pandemi için negatif test yapma şartının kaldırılmasının, uluslararası trafiği daha da artırması muhtemeldir. Gupta, birçok Doğu Asya havayolunun henüz hayata tam dönmediğini belirtiyor.
[via BusinessInsider]