BM zirvesinde hava yolculuğu için sıfır emisyon hedefi üzerinde anlaşma sağlamaya çalışıyor.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, COVID-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün genel merkez binası Kanada’nın Montreal kentinde bulunuyor.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün toplantısında hava yolculuğu için sıfır net emisyon hedefi tartışılıyor
BM’nin havacılık organı, COVID-19 salgınından bu yana ilk kez toplanırken, ülkeler “sadece temennilerin” ötesine geçmeye ve hava yolculuğu için sıfır net emisyon hedefi belirlemeye çağrıldı.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) Salı günkü toplantısının açılışında konuşan ICAO Konseyi Başkanı Salvatore Sciacchitano, “iklimimiz, gezegenimizin ve tüm türlerinin refahı söz konusu olduğunda sadece temenniler artık yeterli değildir” dedi.
Ajansın iki yönetim organından birine başkanlık eden Sciacchitano, “İnsanlık bugün olduğu gibi gerçekten küresel ölçekte zorluklarla karşı karşıya kaldığında, havacılığın yanıt öncüsü olması beklentisi vardır” dedi.
Her üç yılda bir düzenlenen ICAO toplantısı, Temmuz ayında yapılan ve kurumun 193 üye ülkesini 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için bir anlaşmaya varmak üzere bir araya gelmeye çağıran hazırlık toplantısının ardından gerçekleştirildi..
Kanada’nın Montreal kentinde 10 gün sürecek olan toplantıda ayrıca COVID-19 salgınının yaralarının sarılması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda Batılı hükümetler ve havayolu şirketlerinin Rus hava sahasını kara listeye almasıyla ortaya çıkan havacılıkla ilgili konuların da ele alınması bekleniyor.
Hükümetlerin bir anlaşma yapma teklifi, küresel havayolu şirketlerinin geçtiğimiz Ekim ayında 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunmayı kabul etmelerinin ardından geldi.
Çin, Rusya ve Hindistan gibi büyük ekonomilerin 2060 ya da 2070 yılına kadar sıfır emisyon için daha az iddialı hedefler koyması, nedeniyle bir anlaşmaya varılması ülkeler arasında önemli farklılıkların giderilmesini gerektirecektir.
Yaklaşık 300 havayolu şirketini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) genel müdürü Willie Walsh, sektörün karşı karşıya olduğu birçok zorluğu ele alacağını umduğunu söyledi.
Willie Walsh, “Örneğin, bir sonraki pandeminin sosyal ve ekonomik zorluklara yol açan kapalı sınırlarla sonuçlanmaması için hükümetler COVID-19’dan ders almalıdır” dedi.
“Ayrıca hükümetlerin, sektörün 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu taahhüdünü kendi taahhütleriyle desteklemelerine ihtiyacımız var. Hükümetler tarafından alınacak doğru kararlar COVID-19’dan çıkışı hızlandırabilir ve havacılığın karbonsuzlaştırılmasının temellerini güçlendirebilir.”
Hava yolculuğu, küresel emisyonların yüzde 2,5-3’ünü üreterek iklim değişikliğine önemli bir katkıda bulunmaktadır.