1. Anasayfa
  2. Haberler

Araştırmacılar Doğada Bol Bulunan, Yeni Bir Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Hammaddesinin Peşinde

Araştırmacılar Doğada Bol Bulunan, Yeni Bir Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Hammaddesinin Peşinde
0

ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndaki (NREL) araştırmacılar, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Washington Eyalet Üniversitesi ile ortaklaşa olarak, sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi için şimdiye kadar kullanılmayan ancak bol miktarda bulunan bir hammaddenin kilidini açacak bir süreç geliştirdiklerini söylüyorlar.

Çeşitli bitki maddeleri biyoyakıt üretmek için kullanılırken, hücre duvarlarını oluşturan sert bir lif olan lignin, kimyasal olarak parçalanmasındaki zorluklar nedeniyle olası bir hammadde olarak büyük ölçüde göz ardı edilmişti. Ligninden elde edilen yağlar yüksek oksijen içeriğine sahip, bu da onları oksijen içeriğinin yüzde yarımdan az olması gereken jet yakıtı hammaddesi olarak kullanım için uygun hale getirmiyor.

Yeni yayınlanan araştırma, ligninden oksijeni çıkarmak için kullanılan ve jet yakıtı karışım stoğu olarak kullanılabilecek bir ürünle sonuçlanan süreci anlatıyor.

Bunun yanı sıra, SAF aromatiklere olan ihtiyaç nedeniyle geleneksel jet yakıtı ile harmanlama ile sınırlıdır. Lignin en büyük yenilenebilir aromatik kaynağı olduğundan, yeni süreç yüzde 100 SAF kullanımının önünü açabilir.

Makalenin yazarları, 2019 yılında havayollarının 106 milyar galon jet yakıtı tükettiğini ve bu miktarın 2050 yılına kadar iki katına çıkmasının beklendiğini belirtti. Bu zaman dilimi için belirlenen karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşmak için SAF üretiminde büyük bir artış gerekecek

[via ainonline]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir