1. Anasayfa
  2. Haberler

ABD’deki havayolları şirketleri süreçten nasıl etkileniyor?

ABD’deki havayolları şirketleri süreçten nasıl etkileniyor?
0

Türkiye’de şehirlerarası otobüs kullananlar bilmiyorum hiç denk geldiniz mi ama özellikle kış aylarında yolcu otobüslerinde seferler dolmayınca aynı hatta giden 2-3 farklı firmanın tüm yolcuları tek firmanın otobüsünde toplanırdı. Havacılık sektöründe yer alan yöneticilerde Covid-19 sebebiyle Amerika’da böyle bir şeyin hayata geçme ihtimalini konuşuyor

Havacılık sektörünün devleri Amerikan hükümetinden 50 milyar dolarlık yardım talebinde bulunmuştu. Ancak bu yardımı alabilmeleri için iki şart var. Herhangi bir çalışanın işine son vermemek ve mümkün olan en iyi seviyede uçuşlara devam etmek. Ancak bu ne kadar sağlıklı? Örneğin geçtiğimiz hafta bir havayolu uçuş verilerini paylaşmıştı. Toplam 89 planlı uçuşunde 165 yolcu taşımış. Ortalama bir uçakta 150 yolcu kapasitesi olduğunu varsayarsak 13350 yolcu kapasitesi sunulmuş ancak bunun sadece 165’i dolmuş yani doluluk oranı %0.6!

ABD şartlarında bu orana inanılmaz düşük diyebiliriz. TSA’in yaptığı bir açıklamanın rakamlarını da paylaşmak isterim. ABD’de yer alan havalimanlarında 31 Mart Salı günü toplam 184.026 yolcu uçuş gerçekleştirmiş. Bir önceki sene aynı gün toplam sayı ise 2.17 milyon idi. Yani %90’lik bir  yolcu kaybı var.

Ortak uçuş gerçekleşebilir mi?

Rakamların ardından ana konumuza dönersek uçuşların geçici olarak birleştirilmesi fikrinin hayata geçmesi için Trump yönetiminin onayının dışında bir sorun daha karşımıza çıkıyor. Böylesine karışık bir system nasıl uygulanabilir? Mesela bugün Miami-Chicago hattında uçuş sağlayan United Airlines, America Airlines ve Frontier’i düşünelim. Eğer bu fikir hayata geçerse her üç havayolu da kendi portallarından bilet satmaya devam edecek ancak uçuş bir uçakta gerçekleştirilecek. Peki burada ortaya çıkan gelir gider tablosu nasıl çözümlenecek. Çünkü her üç havayolunun da tamamen farklı bir çalışma sistematiği bulunuyor. Buna dair de sektör uzmanları bir çözüm üretme telaşında.

Koronavirüsü atlatan Miami Belediye Başkanı Suarez örnek oldu

Devletin, ABD genelinde uçuşların mümkün olan seviyede sağlanmasını istemesi aslında havayollarını bu düşünceye sürüklüyor. Ama bir dakika, durumlar bu kadar vahimken neden ülkemiz Türkiye gibi uçuşlara tamamen ara verilmiyor? Hem uçaklar boşu boşuna bir yerden bir yere uçuş sağlamaz, hem de virüsü yayılma hızı azaltılabilir. Şöyle bir gelişme olmuştu. Koronavirüs pozitif çıktığı için geçtiğimiz 18 gün boyunca karantinada kalan ve hastalığı atlatan Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, kısa süre önce yaptığı resmî açıklama ile ABD Başkanı Donald Trump’tan Miami Havalimanı’nın tüm iç ve dış hat yolcu uçuşlarına kapatılmasını ve sadece kargo (gıda, medikal vb) uçuşlarının serbest bırakılmasını istedi.Henüz ABD’de bu denli ciddi bir talep olmamıştı ve bu tür bir karar ancak Federal hükümet tarafından verilebiliyor. O sebeple ucuslara yapilabilecek ciddi kisitlama ancak Trump yonetimi tarafindan verilebilir ve şu an icin boyle bir durum masada değil.

Çözüm nasıl bulunacak?

Sonuç olarak, ABD yönetiminin kararları havayollarını yeni arayışlara itiyor ancak aslında Türkiye gibi tamamen uçuşlara ara verilmesi veya bazı hatlara belli günlerde uçuş gerçekleştirilmesi her açıdan avantajlı gözüküyor. Bu sayede gerçekten uçuşlara katılması gerekenler gitmek istedikleri yerlere giderken, havayollarının da olası zararları daha yüksek seviyelere çıkmaz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir