AnadoluJet, Ayrı Bir Şirket Oluyor
Türk Hava Yolları, koronavirüs krizinden dolayı düşen talepler geri yükseldikçe kısa mesafe uçuşlar gerçekleştiren AnadoluJet markasını bağımsız bir şirkete dönüştürmeyi planlıyor.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat salı günü verdiği bir röportajda, AnadoluJet biriminin doluluk seviyeleri %90’a yaklaşarak uçarken bir bütün olarak Turkish Airlines grubunun yaklaşık %80’e karşılık gelen bir doluluk oranı ile uçtuğunu ve bu durumun şirketin genişlemesi için zemin hazırladığını söyledi.
Bolat, İstanbul’da Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği konferansında yaptığı konuşmada, “Mevcut pazar-talep dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, büyümesini artırmak için AnadoluJet’i ayrı bir birim olarak ayırmak çok daha kolay” dedi.
Yeni şirketin başlangıçta 100%’ü, devletin 49% hissesine sahip olduğu Türk Hava Yolları’nın hissedarlarına ait olacak. Ancak bu bölünme, gelecekteki bir hisse satışı, listeleme veya diğer fon yaratma hareketlerini daha hızlı ve daha kolay hale getirecek.
Türk Hava Yolları’nın hisseleri 7,7%’ye kadar yükseldi ve saat 15:43 itibariyle İstanbul’da 5.8% daha yüksek işlem gördü. Hisse senedinin değeri bu yıl beş kattan fazla arttı.
AnadoluJet 2008 yılında kuruldu ve 50’den fazlası Boeing Co. 737-800 olmak üzere 63 dar gövdeli uçaktan oluşan bir filoya sahip. Bu filo Ukrayna’nın işgalinden sonra yaptırıma tabi tutulmuş Rusya’nın S7’sine katılması planlanan daha modern 737 Max jetleri ile de desteklenmektedir. Ayrıca bir avuç Airbus A320neo’ya sahiptir.
İndirimli bir havayolu ile bölgesel bir havayolu arasında bir yerde faaliyet gösteren AnadoluJet’in ana üssü İstanbul’un Asya yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunuyor ve çoğunlukla iç hatlara hizmet veriyor. Ancak Bolat, bölünmenin ardından Avrupa şehirlerine daha fazla rota ekleyeceğini söyledi.
Türk Hava Yolları kargo operasyonunun benzer bir şekilde ayrılmasına yönelik planlar yavaşladı, ancak yönetici, yatırımcının sektöre olan ilgisinin azalmasına değinerek, bir bölünmenin yalnızca “marjinal katkı” sağlayacağını söyledi.
2021 yılında IATA, Turkish Kargo operasyonlarını Qatar Airways, Dubai’s Emirates ve Korean Air Lines Co.’nun kargo kollarının hemen ardından yolcu havayollarındaki taşımacılık operasyonları arasında dünyada dördüncü sırada yer aldı.
ABD Genişlemesi
IATA’nın Wings of Change Europe etkinliğinde konuşan Bolat’a göre, Tuskish Airlines veya Türk Hava Yolları AO, genel faaliyetlerin en hızlı büyüyen parçası olan Kuzey Amerika’ya frekansında artış yaşanacak. Kuzey Amerika pazarı Türk Hava Yolları’nın üçüncü çeyrek gelirinin 22%’sine katkıda bulundu. Bu rakam pandemi öncesinde 15% idi.
Bolat, şirketin diğer havalimanlarından daha fazla varış noktası sunan bir İstanbul merkezi aracılığıyla dünyanın geri kalanıyla bağlantı kurduğu Asya trafiğinin henüz toparlanmadığını, ancak özellikle Çin ve Japonya’da toparlanma belirtileri olduğunu söyledi.
“Asya hala küresel toparlanmanın çok gerisinde kaldığı için işimizi başka alanlara kaydırıyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: Bloomberg