1. Anasayfa
  2. Haberler

Bisikletli iklim aktivistleri apronda polis tarafından kovalandı

Bisikletli iklim aktivistleri apronda polis tarafından kovalandı
0

Amsterdam Havalimanı, dün Benny Hill Show’dan bir sahneyi andırırken, düzinelerce bisikletli iklim aktivisti, koşan Hollandalı polis memurları tarafından kovalanırken apronda bisiklet sürdü.

Dün öğleden sonra saat 1 sularında Greenpeace ve Extinction Rebellion’dan yaklaşık 500 protestocu, özel jetlerin kalkışını engellemek amacıyla Hollanda’nın ana havalimanı olan Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın doğu bölümüne girdi.

Greenpeace sözcüsü Schiphol’ün yılda 12 milyar kilo karbondioksit salınımıyla Hollanda’daki en büyük karbondioksit salınım kaynağı olduğunu ve grubun amacının “daha az uçuş, daha fazla tren ve gereksiz kısa mesafeli uçuşların ve özel jetlerin yasaklanmasını” sağlamak olduğunu söyledi.

Eylemcilerin bir kısmı uçakların altında otururken ve hatta kendilerini uçaklara zincirlerken, diğerleri de apronda bisiklet sürdü. Hollanda askeri polisi Royal Netherlands Marechaussee üyelerinin protestoyu bastırmaya çalışmasıyla kargaşa oldu

Askeri polis tarafından 200’den fazla protestocu tutuklanarak Schiphol’de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek tutuklama sayısına ulaşıldı.

Greenpeace polisin sert müdahalesini eleştirdi ve bunun sonucunda bazı eylemciler bisikletlerinden zorla indirildi.

Greenpeace, en az bir protestocunun tutuklamalar sırasında başından yaralandığını belirtirken, örgüt polisin “bisikletli aktivistlere karşı çok sert davrandığını” savundu ve “gereksiz şiddet” karşısında şok olduğunu ifade etti.

Hollanda sınır polisi sözcüsü Binbaşı Robert van Kapel ise memurların protestoyu “çok ciddiye” aldıklarını söyledi.

“Bu insanlar bulunmamaları gereken bir yerde bulunmaktan dolayı suçlamalarla karşı karşıyalar” dedi.

Van Kapel protestodan hiçbir ticari uçuşun etkilenmediğini doğrularken, Avrupa İş Havacılığı Birliği (EBAA) protestocuların eylemleri sonucunda açıklanmayan bir tıbbi uçuşun yönlendirildiğini iddia etti.

Gösterilere yanıt olarak Schiphol, 2030 yılına kadar emisyonsuz bir havalimanı olmayı hedeflediğini ve havacılık endüstrisinin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefini desteklediğini söylerken, havalimanının CEO’su Rudd Sondag da Greenpeace’e değişimin daha da erken gerçekleşmesi gerektiğini kabul etti.

[via road cc]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir