1. Anasayfa
  2. AJet

AJet CEO’su Kerem Sarp, HavaSosyalMedya’da konuğumuz oldu.

AJet CEO’su Kerem Sarp, HavaSosyalMedya’da konuğumuz oldu.
0

AJet CEO’su Kerem Sarp, HavaSosyalMedya’da konuğumuz oldu.

Kerem Sarp:
“Özellikle 31 Mart operasyonu başladıktan sonra Nisan-Mayıs aylarında geçen sene çok üzerinde bir on-time(zamanında kalkış/varış) performansımız vardı, zamanda kalkış oranımız ve hakikaten 8 puan bir önceki seneyle kıyasladığımızda gayet iyi gidiyorduk. Haziran ilk haftası da %70 gibi bir on-time performansla devam ediyorduk. Bir önceki seneye baktığınızda da AnadoluJet olarak da %58 on-time performansla Haziran ayını kapatmıştık. Bu sene bayram tatili, bayramla birlikte okul tatillerinin bir araya gelmesi artan talep, artan taleple birlikte yoğunlaşan bir trafik meydana geldi ve bizim de beklemediğimiz şekilde bazı uçaklarımızı teknik nedenle kullanamadık. Kullanamayınca burada ya baya bir sefer kesecektik ya da rötarlı bir şekilde seferlere devam edecektik. Ve bayram boyunca yaklaşık 500 bin yolcuyu taşıdık. Şimdi bayram boyunca arkadaşlara dedik, madem bu kadar sıkıntı var uçakta, gidelim, istediğiniz yerden uçak kiralayın. Fakat bayram döneminde herkes yoğun olarak uçaklarını kullandığı için uçak bulma imkanımız olmadı. Bayramda sektörde genelde bu yoğunluklardan sektördeki diğer hava yollarının yaşadığı sorunları yaşadık. Çünkü bir yerde rotasyonu bozduğunuzda operasyon toplamanız birkaç gün sürüyor. Bayram bitti operasyonu belli bir noktaya getirdik. Bu sefer Avrupa Hava Sahası’ndaki yoğunluk aynı zamanda bu mevsim geçişlerinden dolayı meteorolojik olayların artması yukarıda. Tekrar bütün hava yollarını aynı sarmanın içine soktu. Ve tehirler yolcularımızı elimizde olmayan nedenlerden dolayı üzmeye başladık. Yani yolcumuz alana geldiğinde seyahat planı değişti. 2 saat, 3 saat bazen 3 saatten fazla alanda kaldı. Şimdi bu realiteyi görünce yapabileceğiniz belli

Eee şimdi geçen sene biz ne yapmışız ? Kapattığımız yani bir önceki sene anadolu olarak elli iki elli üç. Şimdi bunu nasıl kırabilirsiniz? Birincisi ilk önce Ankara’yı aldık. Ankara’da çünkü yoğunlukta biz kullandığımız için orada kalkış saatlerini ayarlamak daha kolay. İlk önce bizim toplam uçuş sürelerini değiştirdik. Niye? Normalde havacılıkta blok süreyi, ground time’ı koyarsınız. 15 dakika taksi süresini koyarsınız. Buna göre uçuş süresini koyarak bir toplam uçuş süresi yaratırsınız ve bu düzenli bir şekilde gider. Ve yıllardan beri de bu 3-5 dakika oynayarak devam ediyordu. Şimdi ne yaptık? Yerde bekleme süreleri arttı. Bakın, bunun için Ankara’da bu blok sürede toplam uçuş sürelerinin değişikliğini yaptık. Burada yine iyileşmeyi gördük.

Havacılık sektöründe genelde 70-80 uçağa bir tane yedek uçak bırakılırken, bakın biz bugün 80 tane uçağımız var. Bunun üzerine 12 tane yerde uçak bırakıyorum şu anda. Bunların 7 tanesi ekipli, ekibi hazır. 5 tanesi de herhangi bir uçak arızalandığında, yerde ya da hasar vesaire aldığında onun yerine kullanmak için hem Sabiha Gökçen’de hem Ankara’da konuşlandırıyorum. Ankara şu anda belli bir şeye oturdu tarifede. Zamanında kalkış oranlarımız yukarı çıkmaya başladı.

Aksiyonları almanızda biraz zaman gerektiriyor. Ama biz AJet olarak Nisan, Mayıs ayında nasıl on time performansı yukarılara çıkarttıysak önümüzdeki Temmuz, Ağustos’ta da AnadoluJet’in performansının daha üstüne bir performans sergileyeceğimize de eminiz ve bu yolda tüm ekip çalışıyor.”

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir