Havacılıkta 2025’te Kârlılık Artacak, Sorunlar Devam Ediyor
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Global Media Day kapsamında 2025 yılına ilişkin havayolu sektörünün finansal görünümünü açıkladı. Rapora göre, devam eden maliyet ve tedarik zinciri sorunlarına rağmen kârlılıkta iyileşme bekleniyor:
•Net Kâr: 2025’te 36,6 milyar dolara (%3,6 net kâr marjı) ulaşması bekleniyor. Bu, 2024’teki 31,5 milyar dolardan (%3,3 marj) daha yüksek. Yolcu başına net kâr 7,0 dolar olarak öngörülüyor
•Faaliyet Kârı: 2025’te 67,5 milyar dolar (%6,7 net faaliyet marjı) olarak tahmin ediliyor.
•Gelir ve Harcamalar: Toplam sektör gelirleri %4,4 artışla 1,007 trilyon dolara, harcamalar ise %4 yükselişle 940 milyar dolara ulaşacak.
•Yolcu ve Kargo: Yolcu sayısının %6,7 artışla 5,2 milyar, kargo hacminin %5,8 artışla 72,5 milyon tona ulaşması bekleniyor.
IATA Genel Direktörü Willie Walsh, sektörün artan kârlılığını; petrol fiyatlarındaki düşüş, yüksek doluluk oranları ve sıkı maliyet kontrolüne bağladı. Ancak Walsh, altyapı eksiklikleri ve tedarik zinciri sorunlarının sektörü zorladığını vurguladı.
Walsh, özellikle Avrupa’daki parçalı hava trafik kontrol sistemlerinin sektörde kapasite artışını ve çevresel performans iyileştirmelerini engellediğine dikkat çekti. “Asya Pasifik bölgesinde havalimanı altyapısına önemli yatırımlar yapılırken, Avrupa’da bu alandaki ilerlemelerin yavaş kaldığını görüyoruz. Bu durum, küresel havacılığın büyüme potansiyelini sınırlıyor,” diyen Walsh, tedarik zincirindeki aksaklıkların, özellikle uçak ve motor üreticilerindeki teslimat sorunlarının sektör üzerindeki etkisini vurguladı.
Walsh, cinsiyet çeşitliliği konusundaki hedeflere de değinerek, havacılık sektöründe kadınların daha fazla yer almasının önemini vurguladı. “2025’e kadar %25hedefi, bu dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor.” dedi.
IATA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Marie Owens Thomsen, sektör gelirlerinin ilk kez 1 trilyon doları aşmasının havacılığın küresel ekonomi için taşıdığı stratejik önemi ortaya koyduğunu söyledi. Ancak %3,6’lık net kâr marjının sektör için sınırlı bir tampon sunduğunu ifade etti.