DHMİ’den Önemli Adımlar
“Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Havacılık” anlayışını ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Hüseyin Keskin önemli projeleri hayata geçirildiğini duyurdu.
▪️Toplam 5 havalimanında 3,5 megavat kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) tesislerine ek olarak, önümüzdeki süreçte DHMİ tarafından işletilen bütün havalimanları, bağlı istasyonlar ve Hava Trafik Kontrol Merkezi için GES kurulumu planlama çalışmaları devam etmekte.
▪️Kurulumu planlanan yaklaşık 100 mw’lik toplam tesis ile tüm havalimanları, bağlı istasyonlar ve HTKM enerji tüketiminin %90-95 seviyesi karşılanabilecek düzeye gelecektir.
▪️Havalimanında hizmet veren araçların da elektrikli araçlara dönüşümü ve bu araçlara sağlanan elektriğin de temiz enerji ile üretilmesi ile karbon salınımının havalimanlarında azaltılması planlanmaktadır.
▪️Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarla; gerek bunların Eurocontrol milli maliyetlerinden karşılanması gerekse de verimlilikleri ile 4-5 sene gibi kısa sürelerde kendini amorti etmesi beklenmektedir.
DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin’in tüm açıklamaları;
Seyrüsefere yardımcı istasyonlar, havalimanlarında yapılan yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar, yenilikçi teknolojiler ve akıllı enerji yönetimi uygulamaları ile hem çevremizi koruyor hem de enerji maliyetlerimizi azaltıyoruz.
Havalimanlarında ve seyrüsefere yardımcı istasyonlarda bugüne kadar devreye alınan 5 adet ve hem rüzgâr hem de güneş enerjisinden elektrik üretimi yapabilen 4 adet Hibrit Üretim Santralinin yanında tüm hizmet noktalarında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik yeni projeler de geliştiriyoruz.
Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması kapsamında, 5 havalimanında toplam 3,5 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali yapımını tamamladık. Tüm havalimanlarında GES yapımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor.
Isıtma ve soğutma sistemlerinin, daha az emisyon salımı sağlayan doğalgazla çalışan sistemlere (LNG, LPG, CNG) dönüşüm çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.
Havalimanlarının aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin daha az enerji tüketmesini sağlamak için, bu sistemleri otomasyona geçiriyor ve terminal içi ve terminal dışı mevcut aydınlatma sistemlerini LED’e dönüştürüyoruz.
Havalimanlarında hizmet veren araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesi projesi kapsamında, 15 adet TOGG otomobil hizmet ağına dâhil edildi. İlerleyen süreçte, bu sayının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Antalya Havalimanı’nda yapımı devam eden Uçak Yakıt Hidrant Sistemi’nin faaliyete geçmesiyle, park pozisyonundaki uçaklara, bu sistemden yakıt ikmali yapılacak, bu sayede, apronda yer emniyeti büyük oranda artacak ve araç trafiği yoğunluğu asgariye inerek çevre kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağlanacak.
TÜBİTAK-MAM ile Gaziantep, Erzurum, Ordu Giresun ve Muğla Milas Bodrum Havalimanlarında “İklim Değişikliği Stratejileri Hazırlama Projesi”ni başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. Bu proje ile bu havalimanlara özgü “İklim Değişikliği Stratejileri Dokümanları” hazırlanarak, karbon azaltımına yönelik projeksiyonlar elde edildi.
Havalimanlarımızda ARFF araçlarının günlük kontrolleri sırasında kullanılan suyun geri dönüşümü için, suyun ARFF ikmal havuzunda toplanması sağlanarak su tasarrufu hedefleyen proje hayata geçirildi.
DHMİ, Karbonsuz Havalimanı Projesi kapsamında, 2023 yılında Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı’nda 50 havalimanını çeşitli seviyelerde sertifikalandırdı. Bu sayede, DHMİ küresel ölçekte en yüksek sayıda ACA Sertifikasına sahip olan Havalimanı İşletmecisi Kuruluş oldu. Türkiye de Fransa’dan sonraki en yüksek sayıda sertifikaya sahip 2. ülke oldu.
DHMİ olarak “ACI Avrupa Havalimanı Endüstrisi Kapsamında 2050 Yılına Kadar Net Sıfır CO2 Emisyonları (Kapsam 1 & 2) Taahhüdü”ne onay verdik. Ayrıca, Avrupa Birliği Konseyi tarafından 4 Şubat 2022’de onaylanan ve “Avrupa Havacılığının 2050 yılına kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşma hedefini” destekleyen ilk kamu-özel teşebbüsü olan “Toulouse Deklarasyonu”na da taraf olduk.
Daha temiz ve yeşil bir dünya için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz.