Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, AJet’in yeni bir yapılanma süreci yaşadığını, sıkıntıların giderilmesi için temas halinde olduklarını, önerileri olduğunu ve gerekli müdahaleleri yaptıklarını belirtti.
“Bizim Pegasus, SunExpress ve Corendon havayolları ile hukukumuz ne ise THY ve AJet ile de hukukumuz aynıdır. Hepsiyle ilişkimiz aynıdır. Fark şu ki; THY ve AJet kamu şirketi olduğu için oradaki her türlü şikayet bize daha yoğun yansıyor. AJet yeni bir yapılanma süreci yaşıyor, sıkıntıların giderilmesi için temas halindeyiz, önerilerimiz var ve gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Şu anda Sabiha Gökçen’in yönetimi Savunma Sanayi Başkanlığı’nda. Hava trafiği her halükarda bizde ama orayla ilgili şikayet geldiğinde burayı ‘ben yönetmiyorum’ deme lüksümüz yok.
Fiyat konusunda bizim bir düzenleme yetkimiz yok. Tavan fiyatı belirlerken onlarla aşağı yukarı bir mutabakat sağlıyoruz. Bir tavan fiyat belirliyoruz ve ona uyuyorlar. Uymasalar bir yaptırımı var mı? Yok. Bunu resmi olarak açıklamıyoruz, gayri resmi ve uyuyorlar. Şunu söylemek lazım; yurtdışı uçuşlarda çok net bir şekilde kâr ediyorlar, yurt içi uçuşlarda yerine göre kâr ya da zarar ediyorlar. Bir geçiş süreci yaşanıyor. Kiralanan uçaklar var ve bu uçaklarda olması gerekenden fazla arıza söz konusu oldu. Yaz sezonunda her zaman rötarlar olur ama bu sefer biraz fazla oldu. Bu konunun biraz daha üzerinde durun, dedik.
THY ile AnadoluJet’in CIP imkanı vardı. AnadoluJet’te bunu kaldırdılar. Pegasus’un yolcu başına maliyeti 3 birimse THY’nin 7-8’dir, AnadoluJet’in ise 6 civarındadır. Bunu 5’lere düşürme ile ilgili bir refleksti bu. Mesela CIP’leri kullandıracaksınız dedik, başta kabul etmediler ama gerekirse ek ücret alın ve kullanın. Sonra kullandılar. Kamu şirketi olunca vatandaş daha cesur bir şekilde eleştirebiliyor ve doğrudan bizlere yönlendirebiliyor.”