Avrupa Havalimanlarında Yolcu Trafiği Artışı Sürüyor | İstanbul Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı ilk 10’da yer aldı
Açıklanan ACI EUROPE raporuna göre, 2025’in ilk çeyreği itibarıyla Avrupa havalimanlarında yolcu trafiği artışını sürdürdü. Ancak artış oranlarındaki yavaşlama, pandemi sonrası yakalanan hızlı toparlanmanın yerini daha istikrarlı ve durağan bir büyüme sürecine bıraktığını ortaya koydu. Bu dönemde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, %9’luk yolcu artışıyla “Major Havalimanlar” kategorisinde Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanları arasında öne çıktı.

Görkem Çatal / (HSM)- ACI EUROPE’un yayınladığı son verilere göre, Avrupa genelindeki yolcu trafiği 2025’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %4,3 arttı. Bu oran, 2024’ün ilk çeyreğindeki %10,2’lik artışın gerisinde kaldı. Pandemi öncesi (2019) seviyelerle karşılaştırıldığında ise artış %3,2 oldu.
Yolcu sayısındaki bu artışın tamamı uluslararası trafikten kaynaklanırken (%5,7), iç hat trafiği sabit kaldı. Uluslararası yolcu trafiği 2019’a kıyasla %8,9 artarken, iç hat trafiği aynı dönemde %12,8 daha düşük kaldı. Ocak ayında %6,9 olan yıllık artış, Şubat’ta %3,4’e, Mart’ta ise %3’e geriledi. Mart’taki yavaşlamada Paskalya tatilinin Nisan ayına denk gelmesi etkili oldu.
Türkiye’den İki Havalimanı İlk 10’da
ACI EUROPE’un yolcu hacmine göre hazırladığı 2025 1. çeyrekte “Avrupa’nın En Yoğun 10 Havalimanı” listesinde, İstanbul iki havalimanıyla birden yer aldı. Listenin ikinci sırasında 18 milyon yolcuyla İstanbul Havalimanı (IST) bulunurken, İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) ise 10,3 milyon yolcu ile 8. sırada yer aldı. Böylece Türkiye, ilk 10’a iki havalimanı sokan tek ülke oldu.
Listenin zirvesinde 18,3 milyon yolcuyla Londra Heathrow (LHR) yer aldı. Paris Charles de Gaulle (CDG) 15,9 milyon, Madrid (MAD) 15,5 milyon ve Amsterdam Schiphol (AMS) ise 14,8 milyon yolcuyla ilk beşte sıralandı.
ACI’dan Uyarı: Büyüme Yavaşlıyor, Riskler Artıyor
ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec, büyüme hızındaki düşüşün pandemi sonrası olağanüstü artış döneminin sona erdiğini gösterdiğini söyledi. Tüketicilerin ekonomik baskılara rağmen seyahat etmeye devam ettiğini vurgulayan Jankovec, özellikle Orta Asya, Güney ve Doğu Avrupa’daki pazarların dinamikliğine dikkat çekti.
Ancak kış aylarına yönelik belirsizliklerin arttığına da işaret etti. Jankovec, Trump yönetiminin çok taraflı ticaret sistemine yönelik politikalarının, uçak teslimatlarındaki gecikmelerin, havalimanı altyapı sıkıntılarının ve hava yolu şirketlerinin kapasite yerine kârlılığa odaklanmasının sektörde talep baskısı yaratabileceğini ifade etti.
AB Dışı Pazarlarda Güçlü Yükseliş
AB dışı ülkelerdeki havalimanları, %5,7’lik artışla Avrupa ortalamasının üzerinde performans sergiledi. İsrail (+%60,4), Moldova (+%56), Bosna Hersek (+%41,7), Kosova (+%15,6), Özbekistan (+%15,5), Arnavutluk (+%9,1) ve Gürcistan (+%8,5) gibi ülkelerde güçlü büyümeler kaydedildi. Türkiye’de ise yolcu sayıları sabit kalırken, Rusya’da düşüş devam etti.
AB+ bölgesindeki büyüme %4,1 ile sınırlı kaldı. Slovakya (+%15,9), Polonya (+%15,4), Macaristan (+%14,7), Malta (+%13,9), Litvanya (+%13), Hırvatistan (+%9,6), Romanya (+%9,2) ve Yunanistan (+%8,8) öne çıkan ülkeler oldu. Almanya, Avusturya, İsviçre ve İngiltere gibi büyük pazarlar ise %1-2 aralığında sınırlı artış gösterdi.
Havalimanı Segmentlerinde Farklılaşma
Yolcu sayısı 1 milyonun altında kalan küçük havalimanları %13,4 ile en yüksek büyümeyi kaydetti. Ancak bu segment hâlâ 2019 seviyesinin %34,5 gerisinde. Büyük havalimanlarında (10-25 milyon yolcu) büyüme %6,1 olarak kaydedildi. En dikkat çekenler: Tel Aviv (+%60,4), Krakow (+%21,9), Budapeşte (+%15,5), Alicante (+%14,6) ve Valencia (+%14,3).
“Major” olarak adlandırılan, yılda 40 milyonun üzerinde yolcu ağırlayan havalimanları arasında ise büyüme %3 ile sınırlı kaldı. Roma Fiumicino (+%9,4) ve İstanbul Sabiha Gökçen (+%9,0) bu kategoride en yüksek artışa ulaşan meydanlar oldu.
Kargo ve Uçuş Hareketleri Düşüşte
Avrupa genelinde hava kargo trafiği %1,7 gerilerken, AB+ ülkelerinde bu oran %1,5, AB dışı ülkelerde ise %3,2 olarak gerçekleşti. En yüksek artış Madrid (+%7,6), Liège (+%5,8), Köln/Bonn (+%4,9) ve Frankfurt (+%0,8) havalimanlarında kaydedildi.
Uçuş hareketleri %3,7 artış gösterse de, hâlâ pandemi öncesi seviyelerin %5,3 gerisinde bulunuyor.