Düşük Maliyetli Havayollarımıza Çifte Standart Mı Uygulanıyor ? SHGM NEDEN SESSİZ ? #HSMözel haberimiz
* Son dönemde Türk havacılık sektöründe olumlu gelişmeler yaşanıyor. Sektörün gelişimine bağlı olarak yeni havayolları uçuş başlatıyor ve yeni destinasyonlar açılıyor. Fakat Türk düşük maliyetli havayolu şirketleri aynı karşılığı diğer ülkelerde göremiyor.
Birkaç örnek ile durumu açıklayalım
Karadağ: Ulusal havayolu şirketi Air Montenegro, İstanbul uçuşlarında kapasitesini neredeyse iki katına çıkarırken ve İzmir’e uçuşlar başlatırken, Pegasus Havayolları’nın İstanbul’dan Podgoritsa uçuşlarına Karadağ hükümeti tarafından yasak getirildi. Pegasus’un Ankara ve İzmir’den sınırlı bir uçuş yapmasına izin veriliyor.
Özbekistan: Türkiye-Özbekistan arasındaki uçuşlar ve talep çok yüksek. Uzbekistan Airways tam 6 farklı şehirden İstanbul’a uçuyor. Özbekistan’da kurulan düşük maliyetli havayolu şirketleri ilk dış hat uçuşlarını İstanbul’a açtı ancak Pegasus Havayolları’nın Özbekistan hükümetine yapmış olduğu başvuru hala onaylanmadı. SunExpress’in başvurusu ise hemen onaylandı.
Diğer Ülkeler: SHGM tarafından WizzAir, FlyDubai, Air Arabia, Flynas ve EasyJet gibi ultra düşük maliyetli havayolu şirketlerine verilen imtiyazların karşılığında bizim havayolu şirketlerimize de aynı imtiyazlar verilmiyor mu?
* Bu durum, özellikle düşük maliyetli havayolu alanında pazar paylaşımı konusunda ciddi kavgalar yaşanacağının sinyallerini veriyor.
* Ayrıca, bu durumun ülkemizdeki pazarı etkilemesinin yanında, son yıllarda ciddi büyüme gösteren havayollarımızı ne derece zarara sokacağı da tartışılması gereken bir konu.
* Avrupa Birliği taşıyıcısı konumundaki düşük maliyetli bu havayollarına verilen izinlerde SHGM herhangi bir çalışma yapıp yapmadığı, kısa, orta ve uzun vadede havayollarımıza vereceği zararlar ile ilgili çalışmalar yapmadan verilen bu izinlerin ileride ciddi problemler yaratacağı açıktır.